de wereld rond
Beef domoda
4 à 6 personen . 1 u
+ koken: 2 u
1. Snij het been van de spieringen en
snij het vlees in blokjes van 2 x 2 cm.
2. Pel de ui en de look en snipper fijn.
3. Verwijder het kroontje uit de tomaten
en snij in blokjes. Verwijder de steelaanzet en zaadjes van de paprika’s en
snij in grove stukken.
4. Bak de ui en de look glazig in boter
of spekvet. Voeg de stukken tomaat
en paprika toe. Laat 10 min rustig
stoven. Roer wat zwarte peper, het
komijnpoeder, de smaakverfijner en
het paprikapoeder erdoor.
5. Voeg het vlees en tomatenpuree toe
en blus met 2 l rundsbouillon. Laat
1 u 30 min koken onder deksel.
6. Schil de pastinaak en wortelen en snij in
dobbelsteentjes. Schil de aardappelen en
snij in stukken. Voeg de pastinaak, wortel
en aardappelen toe aan de goulash en
laat 30 min sudderen zonder deksel.
7. Snipper de peterselie fijn en roer door
de goulash. Kruid met zwarte peper
en zout.
8. Serveer met enkele sneden bruin brood.
600 g Spar rundschenkel
1 ui
2 tenen look
2 rode chilipepers
1 groene chilipeper
1 rode paprika
2 el Boni tomatenpuree
400 g Boni gepelde tomaten
1 l rundsbouillon
2 wortelen
400 g zoete aardappel
1 kl suiker
300 g Boni pindakaas
150 ml Boni volle melk
1 limoen
200 g rijst
zonnebloemolie
Keuken:
Gambiaans
De vruchtbare grond
in Gambia maakt het
mogelijk om pompoenen
en zoete aardappelen
te telen. Ze spelen dan
ook een hoofdrol in dit
voedzame en toegankelijke
nationale gerecht.
1. Pel de ui en de look en snij grof.
2. Verwijder de steelaanzet en zaadjes
van de chilipepers en de rode paprika.
Snij de rode paprika en 1 rode chilipeper grof en mix met de ui, look,
tomatenpuree en ½ van de gepelde
tomaten in een blender.
3. Snij het rundvlees in blokjes (stoofvleesgrootte). Verhit zonnebloemolie
in een stoofpot. Bak het vlees mooi
bruin. Voeg de gemixte groenten en
de schenkel toe en laat enkele min
sudderen. Blus met de rundsbouillon.
Voeg de rest van de gepelde tomaten
toe en breng aan de kook.
4. Laat 1 u 30 min sudderen onder deksel.
5. Schil de wortelen en snij in stukken
van 5 cm. Schil de zoete aardappelen,
snij in grove stukken. Voeg samen
met de wortels, overige rode paprika
en groene chilipeper en de suiker toe
aan de stoofpot.
6. Laat nog 30 min sudderen onder
deksel tot de groenten gaar zijn.
7. Roer de pindakaas en melk erdoor en
warm kort even op. Kruid met zout
en limoensap.
8. Serveer met rijst.
55