Skrei met juliennegroenten, wittewijnsaus en garnaaltjes
2 personen . 45 min + oven: 5 min
300 g Spar skreihaasje
600 g Spar bloemige
aardappelen
½ wortel
½ preiwit
¼ courgette
100 g Spar grijze garnalen
100 ml Boni melk
½ kl currypoeder
bosje kervel
muskaatnoot
Spar boter
1. Wittewijnsaus: pel de sjalot en
snipper fijn. Verhit wat boter
in een sauspan. Bak de sjalot
met de tijm glazig. Blus met
de witte wijn en laat droog ko
ken. Voeg de kreeftenfond toe
en laat koken tot ½. Vul aan
met de room en laat sudderen
tot een dikkere saus. Zeef. Roer
de tapenade erdoor en kruid
met cayennepeper.
2. Schil de aardappelen en snij
in stukken. Kook gaar in licht
gezouten water, giet af en plet
fijn met de melk en 1 el boter.
Kruid met zwarte peper, zout
en muskaatnoot.
3. Schil de wortel. Snij de wortel,
courgette en het preiwit in
julienne.
4. Verwarm de oven voor op
180°C.
5. Bak de skreihaasjes goudbruin
aan beide zijden in een anti
kleefpan in wat boter. Schep
over in een ovenschotel en
giet de boter erover. Zet 5 min
in de voorverwarmde oven.
6. Bak de groenten beetgaar in
wat boter. Kruid met zwarte
peper, zout en currypoeder.
7. Serveer het skreihaasje op de
puree. Verdeel er wat groen
ten over en lepel de saus
ernaast.
8. Werk af met wat garnalen en
takjes kervel.
24
wittewijnsaus:
1 sjalot
2 takken tijm
200 ml witte wijn
400 ml kreeftenfond
250 ml Boni volle room
2 el Spar tomaten
tapenade
cayennepeper
Wist je
dat ...
skrei ook wel de liefdesvis wordt genoemd?
Het is een soort kabeljauw uit het noorden van
Noorwegen en Rusland.
Skreid betekent 'zwerver'
in het Noors, wat verwijst
naar de grote afstanden
die de vis aflegt.