special
Königsberger klopse
4 personen . 1 u + oven: 20 min
geroosterde aardappelen:
800 g Spar Laurette aard
appelen
Boni olijfolie
balletjes:
600 g Spar kalfsgehakt
2 uien
3 Boni ansjovisfilets
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
75 g paneermeel
1 Spar ei
800 ml kalfsfond
1 blad laurier
Spar boter
saus:
40 g Spar boter
40 g bloem
Geroosterde aardappelen: kook de aard
appelen 8 min in lichtgezouten water.
Giet af en laat afkoelen. Snij in 4.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Besprenkel de aardappelen met olie.
Kruid met zwarte peper en zout.
Rooster 15 à 20 min in de voorver
warmde oven.
Balletjes: pel de uien en snipper fijn.
Bak lichtbruin in wat boter. Roer de
ansjovisfilets erdoor. Meng met het
gehakt, het ei, paneermeel, zwarte
peper en zout.
Rol 12 balletjes.
Breng de kalfsfond met een blaadje
laurier aan de kook.
Kook de balletjes 10 min op een zacht
vuur. Schep ze met een schuimspaan
uit het kookvocht.
Bewaar 500 ml van het kookvocht
of vul aan met water tot 500 ml.
Saus: laat 40 g boter smelten en roer
de bloem erdoor met een klopper.
Blus met 500 ml afgekoeld kookvocht
en breng al roerend aan de kook.
Laat enkele min sudderen zodat de saus
dikt. Roer de zure room en de balletjes
erdoor en laat even verwarmen.
Haal van het vuur. Roer de kappertjes
erdoor. Breng op smaak met het
citroensap, zwarte peper en zout.
Afwerking: snipper de bladpeterselie
fijn. Snij de rode bieten in blokjes. Pel
de rode ui en snij in halve ringen.
Serveer de balletjes in de saus met
geroosterde aardappelen, veldsla,
rode biet en rode ui.
Werk af met de peterselie.
125 g Boni zure room
2 el Boni kappertjes
2 el citroensap
afwerking:
2 Boni rode bieten
½ rode ui
70 g Spar veldsla
½ bosje bladpeterselie
Duitse
vedette
Dit gerecht van gekookte
gehaktballen in witte saus
ontstond in Oost-Pruisen
en is tegenwoordig vooral
populair in de regio van
Berlijn. De kappertjes, zure
room en het citroensap
maken de saus af met een
frisse toets.
37