Spar ondernemer
SPAR MECHELEN
Duurzaamheid,
diversiteit en traditie
Lokale producten, ruime openingsuren en een extra (di)vers
aanbod maken van Spar Mechelen al vier generaties een vaste
waarde voor de vele trouwe klanten. Ondernemen zit Kristof
Merckx dan ook in het bloed. En dat doet hij extra duurzaam.
“Mijn overgrootmoeder startte bijna een
eeuw geleden een kruidenierswinkel hier in
de buurt”, vertelt Kristof. “Zelf werk ik al 25
jaar in de winkel die 17 jaar geleden verhuisde
naar zijn huidige, grotere locatie. We hebben
een uitgebreid team dat heel divers is qua
etnische achtergrond.”
ook de verschillende huisbereide salades.” Dat
doet ze al tientallen jaren. “Na haar pensioen
kon ze het niet laten om ons als flexijobber
hiermee verder te helpen”, glimlacht Kristof.
“Gelukkig maar, want haar recepten vallen
erg in de smaak.”
Verser dan vers
Vanuit dezelfde liefde voor kwaliteit startte
Kristof in 2018 samen met een vennoot zijn
eigen koffiebranderij, Kaffefabrik. Die brandt
en verpakt bonen uit de hele wereld. “Een keer
per jaar branden we een gelimiteerde editie.
De opbrengst gaat naar een goed doel.” Het
concept is ook dit jaar een groot succes, want
helaas is de editie van 2023 al uitverkocht.
Bij het binnenkomen kom je onmiddellijk
terecht in een van de paradepaardjes van
de winkel, de groente- en fruitafdeling. “We
kopen onze groenten en fruit op regelmatige
basis op de vroegmarkt in Brussel. Daarnaast
kunnen we rekenen op de rechtstreekse
levering van BelOrta en de groenteveiling in
Sint-Katelijne-Waver. Zo is er steeds een ruim
assortiment te vinden”, aldus Kristof, de trotse
winkelier. “Daarnaast is er een uitgebreid
aperogamma én voor de iets avontuurlijker
aangelegde klanten hebben we ook een
exotischer assortiment.”
Korte keten
Kristof vindt het belangrijk om samen
te werken met andere lokale handelaars.
Zo verkoopt hij onder andere Mechelse
chocolade, het Mechelse bier Gouden Carolus
en de bijhorende kaas, tot zelfs Mechels brood.
“Je zal ook steeds brood vinden tot de winkel
sluit. Als er toch iets overblijft, verwerken we
dat tot een heerlijke broodpudding naar de
receptuur van onze eigen Maria. Zij maakt
Bakje troost
Duurzaam ondernemen
Kristof die het belangrijk vindt om als kleine,
zelfstandige ondernemer tot een grotere
groep te behoren, trekt duurzaamheid zo veel
mogelijk door in alles wat hij doet. Zo liggen
op het dak van de winkel 200 zonnepanelen
en staan op de parking ondertussen tien
laadpalen voor elektrische wagens. “En sinds
meer dan tien jaar vind je geen tonijn meer in
deze winkel”, voegt hij eraan toe.
Hij houdt de vinger altijd en overal aan
de pols. Zijn lievelingsplekje is niet voor
niets tussen de rayons. “Zo ben ik ook het
aanspreekpunt om klanten verder te helpen.
Dat doe ik nog het liefst van al.”
In het
winkelmandje
van ...
Annette De Hornois: “Ik ben
een trouwe bezoeker: ik ken de
medewerkers, weet alles staan
en vind hier alles wat ik nodig
heb. Ook voor vanavond, dan
staat er kabeljauw met puree
en boontjes op het menu.”
77