20 jaar
!
r
e
i
z
e
l
bakp
We bakten er wat van, de voorbije 20 jaar! Deze cijfertaart
is onze kleurrijke, mooie én lekkere versie van ‘de kers
op de taart’. En wees gerust: je kan deze taart met elke
cijfer- of lettercombinatie namaken.
Cijfertaart
Bekijk de video!
16 à 20 personen . 50 min + koeling: 3 u + oven: 1 u
zanddeeg:
750 g Boni bio bloem
300 g bloemsuiker
300 g Spar boter (heel koud)
6 g fleur de sel
3 Spar L eieren (180 g)
1 el vanille-extract
mascarponecrème:
500 g mascarpone (koud)
1 l Boni room (40% VG)
50 g bloemsuiker
10 g gelatineblaadjes
1 vanillestok
afwerking:
1 mango
2 passievruchten
4 physalis
Spar macarons
eetbare viooltjes
extra:
cijfer 2 en 0 met H 35 cm
en B 23 cm
spuitzak
gladde spuitmond
10 à 13 mm Ø
96
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Zanddeeg: meng de bloem, de bloemsuiker
en het zout met de keukenrobot. Voeg de
koude boter in blokjes toe en meng tot je
een zanderige textuur bekomt.
Klop de eieren los met het vanille-extract.
Voeg in 3 keer op lage snelheid toe aan de
bloem. Stop meteen met mengen wanneer
er zich een bol vormt.
Verdeel het deeg in 4 en rol elke bol deeg
plat uit (± 2 à 3 mm) tussen 2 vellen bak
papier.
Leg elk cijfer op het uitgerolde deeg en snij ze
uit met een scherp mes. Je hebt 2x cijfer 2 en
2x cijfer 0 nodig. Laat het bakpapier op het
deeg liggen en leg 30 min de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170°C. Haal het
bakpapier van de cijfers en prik elk cijfer in
met een vork. Bak elk cijfer 15 à 20 min in
de voorverwarmde oven tot de koek goud
bruin is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Mascarponecrème: week de gelatineblaad
jes in een ruime hoeveelheid koud water.
Verwarm 100 ml room met het merg uit de
vanillestok tot de room begint te borrelen
(niet koken). Los de uitgeknepen gelatine
blaadjes en de bloemsuiker erin op.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
Klop de mascarpone los, voeg eerst de
room met gelatine en daarna de rest van de
koude room toe. Zet dit mengsel minstens
3 u in de koelkast.
Klop, net voor het opbouwen van de taart,
de mascarponecrème op in de keukenrobot
tot een stevige slagroom. Schep de crème
in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Leg van elk cijfer 1 stuk op een plaat en
spuit dotjes van 2 cm op elk cijfer, start bij
de buitenste contouren en vul daarna de
binnenkant op met dotjes.
Zet deze cijfers 15 à 20 min in de koelkast
zodat de crème terug een beetje kan op
stijven.
Haal uit de koelkast en leg de cijfers op de
plaats waarop je ze wil serveren. Leg het
2de cijfer boven op het eerste en spuit nu
3 rijen dotjes.
Afwerking: snij de mango deels in plakjes
(met de schil eraan) en deels in blokjes.
Versier de cijfers met de mango, physalis,
macarons, doorgesneden passievrucht en
viooltjes.
Zet de taart minstens 1 u in de koelkast
voor je hem serveert.