1. Een restje
aubergine?
Snij hem in dunne plakjes
en verdeel over een
bakplaat. Besprenkel
met olijfolie, kruid met
peper en zout en zet
20 à 30 min in de oven.
Besprenkel sneetjes
stokbrood met olie. Kruid
met peper en zout en zet
7 à 9 min in de oven. Haal
uit de oven en verdeel
over het stokbrood: de
aubergine, 4 kerstomaten, 50 g feta en
4 muntblaadjes.
2. Tonijn uit blik
en mascarpone
over?
3. Maar
½ avocado
gebruikt?
4. Parmaham
en ½ venkel
te veel?
5. Heb je nog
een bodempje
ricotta over?
Mix ½ blik tonijn met
75 g mascarpone, het
sap van ¼ citroen en
2 el fijngehakte bieslook. Kruid met peper.
Giet 1 tl olijfolie over de
sneetjes stokbrood. Kruid
met peper en zout en gril
7 à 9 min in de oven. Haal
uit de oven en besmeer
met de tonijnroom. Verdeel er 8 appelkappers
over. Garneer met peterselie en fijne schijfjes
rode ui. Kruid met peper.
Benut de andere helft
hier... Besprenkel de sneden brood met olijfolie. Kruid met peper en
zout en gril 7 à 9 min in de
oven. Haal uit de oven en
verdeel er sneetjes van ½
avocado over. Kruid met
peper en zout en besprenkel met het sap van ¼
citroen. Verdeel er 4 kerstomaten in schijfjes en
blaadjes rucola over.
Besprenkel met olijfolie en
balsamicocrème.
Snij de venkel in sneden
van 1 cm dik en bak ze
aan beide kanten in olijfolie tot ze kleuren. Kruid
met peper en zout. Voeg
½ gehakt teentje knoflook toe en karamelliseer
met een beetje honing.
Smeer de sneetjes
stokbrood in met olijfolie,
kruid met peper en zout
en gril 7 à 9 min in de
oven. Beleg met
Parmaham en de venkel.
Meng 50 g rode
druiven met 1 tl
olijfolie, de blaadjes
van 4 plukjes tijm en
een klein snuifje zout.
Verdeel 60 g ricotta
over de sneetjes
stokbrood. Garneer ze
met de druiven en gril
7 à 9 min in de oven.
om zero waste te aperitieven
6. Niet alle
gegrilde paprika’s
opgekregen?
7. Een restje
rosbief en
mierikswortel?
8. Nog wat
gorgonzola en
vijgen over?
Fruit een fijngesnipperde
½ rode ui 12 min. Kruid
met peper en zout. Snij de
overschot gegrilde rode
paprika’s in kleine blokjes.
Meng ze met de rode ui en
voeg 40 ml balsamicoazijn
en 25 g bruine suiker toe.
Laat sudderen. Voeg 40 g
olijven in schijfjes en 1 el
kappertjes toe. Besprenkel
sneetjes stokbrood met
olijfolie en kruid met peper
en zout. Gril 7 à 9 min in de
oven. Haal ze uit de oven en
verdeel er het mengsel met
rode paprika over. Decoreer
met plukjes tijm.
Fruit een gesnipperde
rode ui 15 min in 2 el
olijfolie. Voeg 2 el rodewijnazijn en ½ el suiker
toe. Kruid met peper en
zout en laat 20 min sudderen op een laag vuur.
Besprenkel de sneetjes
stokbrood met olie, kruid
met peper en zout en gril
7 à 9 min in de oven.
Haal ze uit de oven en
garneer elk sneetje met
1 tl mierikswortel, 1
sneetje koude rosbief en
gekaramelliseerde ui.
Perfect, da’s een ideale
combinatie! Halveer
2 vijgen. Verdeel 100 g
gorgonzola (of andere
blauwe kaas) over de
sneetjes stokbrood.
Garneer met ½ vijg en
een druppeltje honing,
kruid met peper en zout.
Gril 7 à 9 min in de oven.
9. Heb je
½ bokaal
artisjokharten
over?
Laat ze uitlekken en
halveer ze. Besprenkel
de sneetjes stokbrood
met olijfolie, kruid ze met
peper en zout en gril ze
7 à 9 min in de oven.
Verdeel er 40 g geitenkaas en de artisjok
harten over. Kruid met
peper en zout.
10. Maar
½ courgette
gebruikt?
Snij de andere helft in
heel dunne schijfjes.
Besprenkel die met 1 el
olijfolie en het sap van
¼ citroen. Laat 15 min
marineren. Besprenkel
de sneetjes stokbrood
met olijfolie, kruid met
peper en zout en gril
7 à 9 min in de oven.
Verdeel er schijfjes
courgette over. Garneer
met pesto, geraspte
Parmezaanse kaas en
blaadjes basilicum.
“Een geïmproviseerd aperitief?
Leuk! Denk ook zero waste en
maak het gezellige, originele
moment nog fijner.”
juin 2023
Carrefour Food Magazine | juni
61